Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men även jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör exempelvis undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt många vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en oerhört utförlig bok som börjar med att förklara att vin är en trevlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd skilda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att upptäcka massor vilda bär. Han nämner varierande slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man någorlunda kvickt att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär ska självklart vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges dessutom tips på kringutrustning som är utmärkt att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga. Mer Info HÄR Hacka lök utan tårar

En mycket given källa för dina köp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel handla aktivt kol från företaget, vilket är betydelsefullt för att rena vattnet från diverse föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är nog fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.