Kan man dra allt socker över en kam?

Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av varianten kolhydrat.

Socker är sött och energirikt samt består det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar nyttjas termen socker oftast om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker består av bet- alternativt rörsocker, som bägge är trivialnamn för sackaros.

Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, samt det säljs typ standard socker som bit- eller strösocker.

Det är flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), mjölksocker (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker alternativt kolhydrater för att det ska vara nyttigt för anatomin.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är inte nyttigt.

Visste man att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice.

Skillnaden är emellertid att apelsinjuice har vitaminer samt mineraler vilket man knappast hittar i en CocaCola ask.

Men låt oss ta en titt på lite olika val till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Kostfibrer

Polydextrose är vattenlösliga kostfibrer som nyttjas i födoämnen.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är kostfibrer.

Ca 75% går rakt genom anatomin, övriga blir föda åt “goda” bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar bara ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig alster och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte opp alls utav anatomin.

Inget kalorier samt Noll i GI (glykemiskt Index).

Ser ut som samt har samma granulering som strösocker.

Är naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.

Sucralose flytande

Sukralose finns här

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är producerat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier samt inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, tillverkat utav socker men helt sockerfritt.

Smakar som socker. Mer Info Här.

Är som sacketter, totalt kolhydratfria, skänker bara sötman och är perfekt till kaffe, the och liknande.

Sacketter ger blott sötman.

Vill man även få “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så är det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater kreerade utav stärkelse som brutits dra ned i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter samt är en mycket enkelt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin nyttjas framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin alldenstund det tas upp fort i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som nyttjas istället för socker i de större lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i klar livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som skänker 4 kcal per gram.

Aspartam skänker noll kariespåverkan samt zero blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, som är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak nyttjas aspartam i analog mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion

Bruk

Aspartam är tillsatt i närmre 6000 livsmedel jorden över, varav ungefär. 2000 i Europa.

Substansen används som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, lemonad, isglass, proteinpulver, godis, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.