Många typer av lån för privatpersoner

Bolån, privatlån, billån, snabblån, kreditlån och samlingslån… För privatpersoner finns det i dag många typer av lån att välja på – här följer en guide till de vanligaste låneformerna.

Bolån

Sett till enbart kostnader är bolånet en av de förmånligaste låneformerna på marknaden. Det är också ett av de mest krävande lånen då det förutsätter att man har en överlag stabil ekonomi med fast inkomst och egen kontantinsats på inte så sällan hundratusentals kronor. I utbyte mot att kunna uppvisa dessa förutsättningar i bland annat en UC-kontroll har man alltså möjlighet att få låna pengar inför ett hus- eller lägenhetsinköp, och detta till en ränta som ligger nära den officiella marknadsräntan. Hur mycket pengar man får låna till bostadsköpet avgörs helt och hållet av de ekonomiska förutsättningarna att betala tillbaka bolånet.

Privatlån

Privatlånet är ett mer flexibelt lån. Spännvidden på beloppet varierar vanligen mellan 10 000 och 500 000 kronor, och då i synnerhet beroende på låneaktören. Ett privatlån brukar innebära ett lån utan säkerhet, det är därför så många föredrar denna låneform. Enkelt förklarat innebär formen att man själv inte behöver panta något för att få ut lånebeloppet. Man kan också använda pengarna till vad man vill, vare sig man vill renovera huset, köpa bil eller resa utomlands. Som i fallet med att få bolån är privatlånet ganska generöst – läs mer här (!) – men det kräver samtidigt att man har tämligen välordnade ekonomiska förhållanden.

Billån

Ett billån kan mer eller mindre vara ett klassiskt privatlån. Det kan också vara ett lån med säkerhet, som innebär att man måste betala en viss procent av bilens värde direkt ur egen ficka. Lånevillkoren kan se olika ut hos olika aktörer och därmed även innebära olika dyra lån beroende på aktören och villkoren. Somliga väljer att kombinera ett billån med säkerhet med ett privatlån utan säkerhet för att ha råd med kontantinsatsen. Medan bolån och privatlån i regel kan betraktas som lån med UC behöver en ansökan om billån inte nödvändigtvis passera Upplysningscentralen. Det finns andra kreditupplysningsbolag på marknaden, som också ger andra förutsättningar än just UC.

Snabblån

Långt från alla privatpersoner klarar en UC-kontroll. Förr kunde de restriktiva lånekraven medföra att man inte kunde få lån överhuvudtaget. Riktigt så behöver det inte vara i dag. Tvärtom har snabblån vuxit fram som ett alternativ för de som annars inte får låna pengar. Beträffande snabblån kan man ofta ansöka om upp till 50 000 kronor och utan att behöva gå genom UC. Så länge man bedöms vara förmögen att amortera brukar man till och med kunna låna snabba pengar, trots tidigare betalningsanmärkningar. Snabblånet är alltså en mer förlåtande låneform, dock till priset av högre lånekostnader i jämförelse med exempelvis privatlånet.

Kreditlån

Sett till krav och kostnader kan kreditlån och snabblån påminna mycket om varandra. Krediter har dock en stor fördel i jämförelse med både snabblånet och de andra låneformerna, det är ett flexibelt lån för privatpersoner. Ett kreditlån ger en ett visst lånetak, som man kan låna upp till, amortera av och låna upp till igen – utan att behöva ansöka om lån på nytt.

Samlingslån

Om man har samlat på sig flera smålån, kanske både snabblån och krediter kan man till slut betala orimligt mycket i lånekostnader varje månad. För att komma ner i en rimligare summa väljer många att teckna ett så kallat samlingslån. Samlingslånet innebär att man buntar samman alla smålån i ett större och billigare privatlån.