Lite varje dag istället för allt på en gång

Att städa tillhör, för de flesta, inte favoritsysselsättningen men om man gör lite varje dag, istället för att spara allt till en och samma dag, då blir det inte lika jobbigt. Några tips är:

 • Ha en tvättkorg nära garderoben så att du snabbt kan slänga kläderna som ska tvättas i den istället för på golvet eller i fåtöljen. Ha en tvättkorg i varje rum där det finns en garderob som används dagligen.
 • Häng/lägg tillbaka kläderna på rätt plats på en gång. Undvik fåtöljen.
 • Om du har en duschkabin, ge såväl den som dig själv en snabb rengöring varje gång du duschar. Spraya med rengöringsmedel, torka av, skölj. Snabbt och effektivt.
 • Rengör toaletten och handfatet medan du gör dig iordning på kvällen. Om du snabbt torkar av ringen och locket med en trasa känns det så mycket fräschare att gå på toaletten nästa dag. Kanske kan du även hälla lite rengöringsmedel i toaletten och ta ett varv med toalettborsten? Att torka av såväl kran som handfat går fort, framför allt när du har vanan inne – gör det medan du tvättar händerna. Du undviker kalkavlagringar!
 • Torka av eventuella spillfläckar på golv, diskbänk och matbord på en gång. Ingrodda fläckar som väntat en vecka är inte roliga. Detsamma gäller spishällen och diskhon.
 • Innan återvinningskärl och soppåsar blir för fulla – släng! Risken är annars att något hamnar utanför, det blir fläckar som torkar in och det börjar lukta illa. Om fläckar uppstår har Freska tips på hur du går tillväga https://www.freska.se/blogg för att bli av med allt från blåbär till fett. Från möbler till kläder.

Städprodukter

Det är en djungel! Det finns så många olika städprodukter och så många olika märkningar att det kan vara svårt att veta vilka man behöver, vilka som är bra för miljön etc. Ett lätt sätt att råda bot på det är att göra egna städprodukter som garanterat är miljövänliga och som blir billigare i längden. Varför köpa kemikalier när det vi har i hemmen funkar lika bra!

 • Allrengöringsmedel tillverkas genom att blanda ättika, bikarbonat och vatten. Vill man sedan ha en trevlig doft finns det olika eteriska oljor att välja bland.
 • Avloppsrengöring behöver inte tillverkas utan du häller helt sonika bikarbonat i avloppet och därpå ättika. Täck över avloppet till dess det inte fräser längre och häll därefter på så varmt vatten du kan frambringa i kranen. Ett alternativ är att hälla ned kokande vatten men plaströr kan ta skada av det. Ett alternativ till bikarbonat och ättika är att du kokar upp vatten tillsammans med en diskmaskinstablett och häller i avloppet.
 • Fönsterputs tillverkas av ättika, vatten och lite handdiskmedel.
 • Behöver golvet en rejäl rengöring blandar du hett vatten, vinäger och flytande såpa – vips har du golvrengöringsmedel.
 • Istället för att använda de starkt frätande ugnsrengöringsmedel som finns kan du göra en egen pasta av bikarbonat och hett vatten. Lägg på, låt verka, skura rent och torka av med vatten.

För dosering av ovanstående medel – se miljövänliga recept på nätet.