Soda Stream Genesis – ännu en fantastisk kolsyremaskin

En av Soda Streams mest populära kolsyremaskiner heter Soda Stream Genesis. Den har liknande funktioner som den klassiska Jet-maskinen, men modernare samt mer slimmad design. Förutom Genesis så marknadsför Soda Stream just nu den enkla och klassiska Jet, pingvininspirerade Penguin – den enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, samt Pure som står för elegans och bekvämlighet.

Soda Stream var först i världen med att tillverka kolsyremaskiner för hemmabruk, redan 1903 tillverkades den första förlagan som sedan såldes till fina hushåll runt om i England. Under 1950-talet började sodastreamers säljas kommersiellt och under 80-talet kom den riktiga boomen. Samtliga hippa hem ville plötsligt lägga vantarna på en egen sodastreamer och bubbliga drycker av skilda slag experimenterades fram i köken.

Kolsyrat bordsvatten är idag mer eftertraktat än tidigare och vi släpar hem tunga backar samt flaskor från affären. Det kan tyckas lite onödigt när man idag, för en relativt billig peng, kan investera i en egen kolsyremaskin och därmed alltid ha tillgång till kolsyrat vatten utan att ens behöva fundera på att handla och släpa hem det.

Det ironiska med släpandet av läsk samt kolsyrat vatten är att oavsett vad det är man köper med sig hem så består det till åtminstone 90 procent av rent vatten. När vi har tillgång till ett av världens renaste vatten omedelbart i våra kranar så känns släpandet än mer onödigt.

Om man uppskattar sitt bordsvatten smaksatt så finns det idag en hel del annorlunda aromer man kan testa. Aromhuset har framställt bordsvattenaromer i 35 år och har lyckats med konsten att tillverka goda aromer utan vare sig socker eller sötningsmedel. De har 16 smaker i sitt utbud och hos allt-fraktfritt.com kan man beställa dem och få dem levererade direkt hem i brevlådan.

Sonjo är ett annat företag som tillverkar både läskkoncentrat och bordsvattenaromer. De har 30 skilda koncentrat varav sju är sockerfria. Sonjo erbjuder smaker som är svåra att få tag på bland andra märken, däribland originalessensen för Champis.

Soda Stream tillverkar givetvis sina egna läskkoncentrat samt vattenaromer och Aga, som marknadsför Soda Streams ledande konkurrent Wassermaxx, likaså. Dessa koncentrat är eventuellt en aning lättare att få tag på ute i handeln, men via nätet brukar man kunna finna också de lite mer sällsynta produkterna.

Genom att använda sitt kranvatten och själv tillsätta smaker och kolsyra så hjälper man till att bidra till en renare värld. Transporterna av allt smaksatt vatten över Sverige och resten av världen skapar massor av miljöskadliga avgaser och allt avfall efter tomburkar och flaskor är onödigt. Med en egen Soda Stream Genesis så återanvänder man sina PET-flaskor massor av gånger innan de behöver bytas ut.

En kolsyrepatron från Soda Stream (Alcojet) eller Wassermaxx (Aga) rymmer 425 gram kolsyra vilket räcker till cirka 50 liter vatten, lite beroende på hur mycket kolsyra man vill ha i. En ny gaspatron kostar kring 250 kronor, men när ens patron är förbrukad är det billigare att byta in den mot en ny, vilket går på under hundralappen. I en Soda Stream Genesis fungerar Soda Streams egna Alcojet-patron exakt lika fint som en från Aga.