Vad är ID-kapning samt dess konsekvenser?

Ett enkelt brott

ID-kapning är ett av de brott som är definitivt enklast att genomföra med stor framgång, utan att man åker fast. När brottsbenägna människor med speciell teknisk kunnighet inser det så testar de sin lycka på andra människors bekostnad och går det bra, vilket det i regel gör, så fortsätter de i ett rasande tempo.

I boken finns en lång och bra checklista. Kapningsboken finns tillgänglig att låna som e-bok i biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på boken för mer info.
ID-kapning

Livet slås i spillror

Offret för ID-kapningen kan lida i varierad omfattning. Stundvis är ID-kapningen mild, möjligtvis något litet köps i ditt namn med dina pengar, eller så registreras du på en webbsida eller ett forum utan din egen intention. Man har tur om det stannar vid detta, vilket det gör emellanåt. Vanligtvis går det dock mycket längre och hela livet kan slås i spillror genom att man döms för brott man inte begått, alternativt fullständigt ruinerats genom tömning av ens sparkonton. I värsta fall har även lån upprättats i offrets namn, lån som offret därefter sitter fast med.

En ökning väntas

Man väntar en explosionsartad ökning av ID-kapning, allt fler blir allt duktigare på att navigera online och i takt med att hela världen så småningom sköter allt mer on-line.

Kvinna fick fängelsestraff för sin godtrogenhet

År 2008 föll en lättlurad kvinna för en version av ett så kallat Nigeriabrev. Efter att hon hade lovats miljoner av sin ID-kapare lämnade hon ut känslig information. Han skickade en oäkta check till henne på det belopp hon hade lovats och hon fick av banken den summa som checken visade utan problem. I utbyte mot pengarna skulle kvinnan återsända en ganska stor andel av den summa hon fått ut, vilket hon även gjorde. Ett tag senare insåg banken att checken var oäkta och kvinnan åtalades. Två års fängelse blev hennes påföljd.

Där det känns tryggt slås man hårdast

På stora, välkända försäljningssajter såsom Tradera, Blocket och eBay sker en hel del ID-kapning. Konton som varit inaktiva under en längre tid kapas och säljer varor under kontoinnehavarens namn. Eller nya konton öppnas genom anonyma IP-adresser i kapade personers namn.

Det handlar vanligtvis om dyra varor som telefoner, datorer och designerkläder och när varorna uteblir så kontaktar sura kunder en intet ont anande ID-kapad människa. Offren här är både köparen och “säljaren”. Under de dagar som det tar från insättning av pengar för produkten tills kunden anar oråd och tar kontakt med den människa som står som försäljare hinner ID-kaparna eliminera de avtryck som möjligtvis skulle ha lett till dem.

Den vanligaste formen av ID-kapning

En av de allra vanligaste – och enklaste – formerna av ID-kapning är det där ett vanligt kreditkort används av en ickebehörig individ. Idag medges inköp med kreditkort ofta utan vare sig PIN-kod alternativt legitimation, särskilt på webben. Får man bara tag på ett kreditkortsnummer så kan man shoppa loss tills kontosumman tar slut. Under 2012 kapades 65 000 svenskars kontokort varpå en sammanlagt summa på 2,7 miljarder stals.