ID-kapning genom historien

Med ID-kapning följde mord

Om man blickar bakåt i tiden så får man medgiva att ID-kapning var ett ännu tyngre brott i sin vagga än vad det är idag. Den som kapade någons identitet för 50-100 år sedan gjorde det därför att denne behövde en egen, fullkomligt ny, identitet – och för att stjäla någon annans tvingades man först döda offret vars identitet man ville åt. Kroppen var man tvungen att dölja väl därför att undfly att bli påkommen, men när det väl var gjort så kunde man anta den dödes namn, födelsedatum, personnummer och annan privat information. Naturligtvis fanns det annorlunda bakomliggande anledningar för denna variant av ID-kapning, men i regel låg drivkraften i att komma undan sitt eget öde; mer sällan handlade det om en strävan efter att bli välbärgad.

ID-kapning via telefonen

När hemtelefonen hade blivit standard så började ID-kapningar att äga rum över telefonlinjen. Det var det första teknologiska forumet för metodisk kapning av identiteter. Vanligast var att ID-kaparen ringde upp en utvald person med löften om arv, vinst eller andra mångsiffriga belopp, och för att “vinnaren” skulle kunna få dessa pengar behövde man personlig upplysning för att verifiera denne. Gemene man insåg inte att upplysning som personnummer, adress samt bankkontonummer var känslig – särskilt inte bredvid löften om snabb rikedom. Den bedragna förlorade i regel alla sina tillgångar, och fick i utbyte ofta sitt liv slaget i spillror – medan de allra flesta ID-kapare kom undan. Idag sker så få som 7 % av samtliga ID-kapningsförsök via telefon, i jämförelse med omkring 100 % för 40-50 år sedan.

ID-kapning genom soporna ledde till rekordförsäljning av pappersstrimlare

När personer hade fått nog med information samt varningar beträffande ID-kapning via telefon så minskade de drastiskt i antal, men under 1980-talet blev soporna istället ett av de huvudsakliga målen för brottet. Efter att mängder av fall uppdagades där ID-kapare helt sonika hade grävt upp känslig information om intressanta personer ur deras sopor, blev pappersstrimlaren tvärt omåttligt omtyckt på kontor runt om i världen.

I boken förekommer en mer komplett och bra checklista. finns tillgänglig att låna som e-bok på biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bokomslaget för mer tips.
Vill veta mer Klicka Här

Internet har gjort ID-kapning enklare än någonsin

Med hjälp av internets storartade entré i våra liv är vår personliga upplysning mer lättillgänglig än någonsin och oupphörligen kapas identiteter, både i Sverige samt i resten av världen. Idag är hotet om ID-kapning ständigt pågående, det kan hända vem som helst, var som helst och när som helst, och det har hittills inte funnits några enkla, effektiva samt billiga sätt att skydda sig. Man har fått lita på den inte så tillförlitliga klassikern “Det händer inte mig”.